19 Ιαν 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ»




Ανακοίνωση 262 / 19.1.«2013»

Όποιος έχει στοιχειώδη ευφυϊα, οφείλει να γνωρίζει ότι τα κάθε είδους σεβάσματα των ανθρώπων δεν γίνεται να ελεγχθούν «ιστορικά», για τον απλό λόγο ότι η «παράδοση» είναι μία εκ μεταδόσεως νομιμότητα και όχι επιστημονική κατάθεση. Πόσω μάλλον όταν οι αυτόκλητοι ελεγκτές είναι τελικά άνθρωποι που τα θρησκευτικά σεβάσματά τους είναι τα κατεξοχήν εφευρημένα, λ.χ. οι περισσότεροι «άγιοι» των χριστιανών δεν υπήρξαν ποτέ και όμως οι λάτρεις τους εξακολουθούν απτόητοι να τους δέχονται ως υπάρξαντες και μάλιστα μαρτυρήσαντες κι από πάνω.

Προ ημερών, στις 6 Ιανουαρίου, κάποιοι πολιτισμικά πρωτόγονοι άνθρωποι αφαίρεσαν από την Ιερά Οδό τα απομεινάρια από την εδώ και μερικούς αιώνες θεωρούμενη από τον αυτόχθονα πληθυσμό «Ελιά του Πλάτωνος», της οποίας ο κύριος κορμός έχει ήδη από το 1976 μεταφερθεί σε ειδική προθήκη της κοντινής Γεωπονικής Σχολής. Προφανώς τα θεώρησαν κατάλληλα για καυσόξυλο, πολλά απέχοντες -όπως άλλωστε και οι περισσότεροι από τους ρωμιούς που λυμαίνονται την χώρα μας- από τους επισκέπτες των Αθηνών στις αρχές του περασμένου αιώνα, που ζητούσαν από τους ξεναγούς να επισκεφθούν εκείνη την σεβαστή ελιά «του Πλάτωνος», την οποία προγενέστερα αποκαλούσαν «του Περικλέους» .

Η πράξη λοιπόν της αφαίρεσης θα μπορούσε απλώς να καταταγεί στην γενικότερη αποκτήνωση που γνωρίζει η πατρίδα μας τις τελευταίες δεκαετίες με εκρηκτική μάλιστα αύξηση τώρα που η σπάνη αποτελεί καλό άλλοθι για συμπεριφορές που παλαιότερα θεωρούντο άπρεπες ή ακόμα και αισχρές.

Το πραγματικά αδιανόητο ήλθε από το Υπουργείο Παιδείας, Ορθόδοξου Θρησκεύματος, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που, από τη μία, με ανακοίνωσή του επεχείρησε με τον πιο άγαρμπο τρόπο να κλείσει το θέμα (πληροφορηθήκαμε μάλιστα ότι ο κορμός που αφαιρέθηκε ήταν... «ήδη απονεκρωμένος»), ενώ, από την άλλη, μία αξιωματούχος του δήλωσε σε ημερήσια εφημερίδα ότι το δέντρο ήταν νεότερο του Πλάτωνος («η σύνδεσή του με τον Πλάτωνα είναι κάτι που ανήκει στην σφαίρα του θρύλου»), λες και αυτό ήταν το θέμα!.

Ας μάθουν λοιπόν οι κυρίες και κύριοι του Υπουργείου Παιδείας, Ορθόδοξου Θρησκεύματος, Πολιτισμού και Αθλητισμού πως το πραγματικό θέμα είναι ότι κάποιος υλοτόμησε ανενόχλητος κάτι που το 1920 ήταν για την Αθήνα ένα σημείο ξενάγησης, αλλά στις ημέρες σας ήταν παρατημένο, όπως παρατημένοι είναι άλλωστε και εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι (εάν δεν τους ξέρουν, ευχαρίστως να τους δώσουμε εμείς μία λίστα). Αυτό είναι το πραγματικό θέμα και εν τέλει σκάνδαλο για το οποίο δεν φθάνει μία «ανακοίνωση αποστάσεως» για να αποποιηθούν την ευθύνη.

ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ